RocketTheme Joomla Templates
     
Miten Y-tunnus muutetaan alv-tunnukseksi PDF Tulosta Sähköposti
Selvitys siitä mikä on alv-tunnus ja mikä on y-tunnus. Lisäksi yksinkertainen ohje, miten muuttaa y-tunnus alv-tunnukseksi ja päinvastoin.

Mikä on arvonlisäverotunniste

(Alv-numero tai alv-tunnus, englanniksi VAT number, ruotsiksi momsnummer tai mehvärdeskattenummer)

Arvonlisäverovelvollisuuden osoittava alv-tunnus on keskeinen yhteisökaupan toimivuuden ja valvonnan kannalta. Yhteisökauppaa harjoittavat arvonlisäverovelvolliset elinkeinonharjoittajat muodostavat alv-tunnuksensa itse.

Alv-tunnus muodostuu maatunnuksesta FI ja numerosarjasta, joka on Y-tunnus (yritys- ja yhteisötunnus) ilman kahden viimeisen numeron välissä olevaa väliviivaa.

Siis, jos Y-tunnus on 0765432-1, alv-tunnus on FI07654321.

Alv-tunnusta käytetään ainoastaan yhteisökauppaa koskevissa laskuissa ja muissa ostajan ja myyjän välisissä asiakirjoissa. Tunnus on tarpeen siis yhteisömyynnissä ja yhteisöhankinnoissa kuten myös tiettyjen palvelujen myynnissä ja ostossa.

Arvonlisäverovelvollisuuden toteamista varten on EU:n alueella käytössä arvonlisäverotunniste (alv-tunnus). Sen avulla kansainvälistä kauppaa käyvä, arvonlisäverovelvollinen yritys tarjoaa liikekumppanilleen mahdollisuuden varmistaa kumppaninsa arvonlisäverovelvollisuus.

Mikä on Y-tunnus

Yritys- ja yhteisötunnus on viranomaisten yritykselle ja yhteisölle antama tunnus, joka korvaa ennen käytössä olleen kaupparekisterinumeron, säätiörekisterinumeron ja LY-tunnuksen. Yritys- ja yhteisötunnuksessa on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki eli se on muotoa 1234567-8. Y-tunnus yksilöi yrityksen, mutta tunnuksesta sinänsä ei voi päätellä, onko yritystä rekisteröity, vaan tieto pitää aina erikseen tarkistaa YTJ-tietopalvelusta tai rekisteriviranomaisilta.

Yritys- ja yhteisötunnuksen tekninen muoto

Yritys- ja yhteisötunnuksen muodostavat järjestysnumero ja tarkistusnumero mainitussa järjestyksessä. Järjestysnumero on enintään seitsemännumeroinen.

Tarkistusnumeron laskemiseksi kerrotaan oikealta vasemmalle lukien järjestysnumeron
ensimmäinen numero luvulla 2,
toinen numero luvulla 4,
kolmas numero luvulla 8,
neljäs numero luvulla 5,
viides numero luvulla 10,
kuudes numero luvulla 9,
seitsemäs numero luvulla 7,
sekä lasketaan näin saadut tulot yhteen ja jaetaan summa luvulla 11.

Tarkistusnumero määräytyy jakolaskun jakojäännöksen perusteella siten, että jos jakojäännös on nolla, on tarkistusnumero nolla, jos jakojäännös on suurempi kuin yksi, on tarkistusnumero erotus, joka saadaan vähentämällä jakojäännös luvusta 11, ja jos jakojäännös on yksi, jätetään tarkistusnumeroa vastaava järjestysnumero käyttämättä. 

Muuttaminen

Y-tunnus muutetaan alv-tunnukseksi lisäämällä eteen kirjainyhdistelmä FI ja poistamalla kahden viimeisen numeron välinen viiva.

Alv-tunnus muutetaan Y-tunnukseksi poistamalla edestä kirjaimet FI ja lisäämällä kahden viimeisen numeron väliin väliviiva.